“End Credits” opgepikt door The End

The End, een initiatief van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) dat is ontstaan uit het Film & Documentaire Festival THE END, biedt End Credits integraal en gratis aan via hun website.

Met dank aan dr. Petra de Jong en haar team.
(Klik op de foto om naar de website te gaan.)

The End website

1 Thought.

  1. Dag Marc, het is een mooie, aangrijpende en educatieve film. Ik heb tranen met tuiten zitten wenen omdat het mij deed terugdenken aan de euthanasie bij mijn papa. Hij had longkankeren had de chemo en bestralingen doorstaan met volle moed. Er waren metastasen in de hersenen waardoor hij op de duur agressieve buien kreeg. Mijn mama en ik hebben dan de paliatieve zorg op ons genomen gedurende anderhalve maand wat erg zwaar was voor haar (toen was ze 74). De laatste etmalen waren loodzwaar doordat hij geen benul meer had van dag of nacht, slapen was er niet bij of elke een paar uurtjes met onderbrekingen, het uitschreeuwen van de pijn en het beginnen ijlen. Ik vraag mij af, nu ook nadat ik de film bekeken heb waarom het zo lang moet duren zoals bij Addelin voor de euthanasie effectief toegepast kan worden? Addelin is zelf ingeslapen, de laatste happen naar adem waren bij mijn papa hetzelfde, je denkt dan … nu is het gedaan, zo lang wachten van ademen kan niemand, en ineens komt er dan terug een happen naar lucht, dat haalt je moraal iedere keer beetje bij beetje naar beneden zeker voor mijn mama, toch beseffende dat het één van de laatste keren zal zijn maar nooit wetende “dit was de laatste adem”. Je hoopt “er komt er nog eentje” maar opeens staken de pogingen en was de vorige toch de laatste!
    De euthanasie heeft dan uiteindelijk toch plaats gevonden op zijn vooropgestelde datum, 21 september, herfst alhoewel hij al een tijdje in de winter van zijn leven was. We hebben nog afscheid kunnen nemen voor de huisdokter en dr Govaert de preparaten klaarmaakten. Het is een juiste beslissing van de patiënt, en een harde noot voor de nabestaanden alhoewel men weet dat hij van alle pijnen verlost is en op waardige manier heeft kunnen afscheid nemen en beslissen over de beëindiging van zijn eigen leven. Ik wens je nog veel succes toe met je strijd tegen alle vooroordelen, ik zal altijd achter je ideeën staan en wanneer er steun verreist zal worden kun je op mij rekenen. Vele vriendschappelijk groeten en een dikke proficiat met het doorzettingsvermogen van alle mensen die pleiten voor euthanasie
    Linda Huybrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *